De geschiedenis van IWAKI

Van handelsonderneming in de laboratoriumsector tot leidende producent van pompen

IWAKI werd in 1956 opgericht door de Japanse ingenieur Yoshiaki Fujinaka, in eerste instantie alleen als handelsonderneming voor laboratoriumapparatuur maar men leverde daarnaast ook diverse andere producten, zoals televisies en wasmachines, die destijds als luxe-artikelen golden.

In de jaren vijftig begonnen laboratoria en de chemische industrie de extractie van oplosmiddelen als nieuwe analysemethode te gebruiken, hetgeen leidde tot een stijgende vraag naar schudders. Als gevolg hiervan concentreerde IWAKI zich meer op de chemische sector, met name op de verkoop van ‘schudapparatuur’ voor laboratoriumdoeleinden.


Van handelaar tot producent

Ook toen al stond de tevredenheid van de klant bovenaan de priorteitenlijst van IWAKI met als gevolg een snel groeiende groep trouwe klanten. Het primaire doel was echter een plaats te veroveren als producent. De verkoop van schudders leverde belangrijke ervaringen op in de omgang met deze apparaten en de stijgende vraag ernaar was een uitmuntende gelegenheid om deze apparaten zelf te produceren Na meerdere weken van interne besprekingen, brainstormsessies en ondersteuning van een bekende professor kwam de eerste schudder van IWAKI tot stand.

„Universale schudder van het KM-type“
Afbeelding: Universale schudder van het KM-type


IWAKI gaat pompen ontwikkelen

De verwevenheid met de chemische branche zette IWAKI er in 1959 toe aan zijn eerste twee pompen te ontwikkelen. Bij deze pompen ging het om een membraanpomp (DP-1) en een balgpomp (BP-1) met pompkopmaterialen van fluorkunststoffen. Daarmee was men nu in staat om agressieve vloeistoffen te transporteren.

eerste twee pompen IWAKI
Afbeelding: DP-1 & BP-1

Het begin van de jaren 60 werd een keerpunt voor IWAKI. De groeiende interesse en vraag naar chemische pompen zorgde ervoor dat IWAKI zich ging concentreren op de productie van pompen. De doorbraak van het bedrijf vond plaats toen de grondlegger Yoshiaki Fujinaka de ‘Labo pomp’ (LP1) uitvond, 's werelds eerste centrifugaalpomp met een pompkop van fluorkunststof. De nieuw ontwikkelde pomp was betrouwbaar, compact en daarmee perfect geschikt voor de inbouw in apparatuur (OEM).

In de jaren zestig werden automaten bijzonder populair maar ze waren niet zoals wij ze tegenwoordig kennen. Men gooide er een munt in en vervolgens vulde de automaat een glas met de gekozen drank. In 1962 kreeg IWAKI de eerste grote order voor de inbouw van zijn centrifugaalpomp LP-1 in drankenautomaten. Binnen korte tijd implementeerden diverse Japanse fabrikanten de pomp.

IWAKI concentreerde zich ondanks het succes op het gebied van de drankenautomaten meer op de chemische sector en ontwikkelde in 1967 met het model ‘MD-15’ het eerste magnetisch aangedreven circulatiepomp van kunststof. Daaruit werd een complete modelserie ontwikkeld met de aanduiding ‘MD’, een van de meest verkochte circulatiepompen ter wereld, die ook nu nog wordt geproduceerd.

een van de meest verkochte circulatiepompen ter wereld
Afbeelding: MD-15

Slechts enkele jaren later (1973) kwam de eerste magnetisch aangedreven procescirculatiepomp van fluorkunststof (MD-F) op de markt. Deze hermetisch gesloten en corrosiebestendige constructie zorgde voor de definitieve doorbraak van IWAKI als producent van chemische pompen.

Ook ook internationaal voet aan de grond te krijgen boekte IWAKI voor het eerste een beursstand in Duitsland op de ACHEMA 1976. De heer Akira Aiyama hield zich hiermee bezig, vanaf de aanmelding tot de aanwezigheid in de beursstand en de klantenadvisering ter plaatse. Het was zijn allereerste verblijf in Duitsland, dus de spanning was groot. De beurs was een doorslaand succes, IWAKI maakte wereldwijd naam als producent en kon zo het verkoopnetwerk in de jaren daarna aanzienlijk uitbreiden.

Voor de uitbreiding in Europa werd in 1985 de IWAKI Europe GmbH in Düsseldorf opgericht, met de heer Akira Aiyama als CEO en twee Japanse en twee Duitse medewerkers. Om nog sneller en flexibeler te kunnen reageren op verzoeken van klanten, werd al in 1992 verhuisd van Düsseldorf naar de huidige vestiging in Willich am Niederrhein, met een eigen productiefaciliteit, testfaciliteiten en een centraal magazijn voor Europa. Buiten Duitsland beschikt IWAKI Europe GmbH tegenwoordig over eigen vestigingen in Nederland, Spanje, Italië en Polen van waaruit talrijke joint ventures en zakelijke partners in heel Europa worden begeleid.

Sinds de uitvinding van de eerste magnetisch aangedreven circulatiepomp is de ontwikkeling van IWAKI razendsnel gegaan, vooral dankzij de grote investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Circa 20% van de medewerkers houdt zich continu bezig met nieuwe producten en technologieën en werkt daarvoor nauw samen met de afdelingen Verkoop en Marketing, die continu klantenfeedback verzamelen en de markten analyseren. Het moederconcern is met de centrale in Tokyo, twee productiefaciliteiten (Saitama en Miharu) en een Technical Center, inmiddels gegroeid tot meer dan 900 medewerkers. Tegenwoordig is IWAKI een transnationale onderneming die met eigen dochterondernemingen, joint ventures en distribueren in meer dan 30 landen over de hele wereld aanwezig is.

De naam IWAKI kan worden beschouwd als een synoniem voor lange levensduur, hoogste kwaliteit, innovatieve producten en hermetisch dichte pompen. Het beste voorbeeld daarvan zijn de magnetisch aangedreven procescirculatiepompen in ‘contactvrij of zelfkoelend’ design en in droogloopgeschikte uitvoering. Dankzij de samenwerking met SANWA (Japan) beschikt IWAKI sinds 2014 ook over een omvangrijk programma aan magnetisch aangedreven circulatiepompen van edelstaal en speciale legeringen. Het totale pompenassortiment omvat inmiddels meer dan 60 pompseries met meer dan 600 variaties. Naast de magnetisch aangedreven circulatie- en doseerpompen beschikt IWAKI ook over een uitgebreid programma van tandrad-, turbine-, roterende plunjer-, gasmembraan-, dubbelmembraan- en balgpompen. Het grote assortiment aan verschillende pompuitvoeringen biedt voor bijna alle toepassingen, ongeacht de industriële sector, oplossingen voor het veilig en betrouwbaar transporteren van vloeibare media.